6 tips voor een geweldige kerstmusical

6 tips voor een geweldige kerstmusical

6 tips voor een geweldige kerstmusical. Een aantal van deze tips voelen wellicht een beetje aan als een open deur, maar toch willen we ze benoemen. Want juist een open deur wordt snel vergeten omdat deze zo voor de hand ligt. Verder is het zo dat deze lijst natuurlijk niet compleet is, maar hiermee leggen we wel de basis om een aantal grote stappen te zetten op weg naar jouw optreden. Lees snel verder!

Tip 1: Zorg dat je je tekst kent

Zorg dat je je tekst kent. Als je het dan over een open deur hebt dan is dit er toch zeker één. Toch wordt hier nogal eens overheen gestapt. Het is natuurlijk helemaal niet erg als je tijdens de uitvoering door de zenuwen een keer een tekst vergeet. Dat kan iedereen gebeuren. Maar als je tijdens de repetities je tekst steeds kwijt bent, dan kun je er zeker van zijn dat dit tijdens de uitvoering ook zal gebeuren. Als je het podium opgaat moet je er dus echt zeker van zijn dat je de tekst goed kent.

De enige manier om dit voor elkaar te krijgen is studeren en oefenen. Dat kun je in je eentje doen, maar natuurlijk ook met andere samen als je dat gezelliger vindt. Om het oefenen nog wat leuker te maken hebben we voor al onze kerstmusicals een GRATIS app. Je start als beginner en voordat je het weet ben je een expert. Benieuwd hoe de app werkt? Bekijk dan onderstaande video:

Tip 2: Kruip echt in de huid van je personage

Kruip echt in de huid van je personage. Maar hoe werkt dat? Dit kun je op verschillende manieren voor elkaar krijgen. Een slimme en leuke manier om dit te doen is door je te verkleden en grime op je gezicht te smeren. Doordat je er direct heel anders uitziet is het ineens een stuk makkelijker om ook echt iemand anders te spelen. En je krijgt automatisch meer lef en net dat éne stapje extra te zetten. Daarnaast is het ook verfrissend om eens na te denken hoe jouw personage in het echte leven zou zijn. Is hij/zij stil, luidruchtig, bang, stoer, enthousiast, nieuwsgierig, verlegen, subtiel of juist heel lomp? Als je hierin een keuze hebt gemaakt wordt het ook makkelijker om je erin te verplaatsen. Dit kan echt enorm helpen! Gek genoeg wordt hier niet altijd over nagedacht, maar door er even bij stil te staan geef je je personage ineens een persoonlijkheid.

Tip 3: Blijf altijd in je rol

Blijf altijd in je rol. Dit geldt met name voor de momenten dat je even niets te zeggen of te doen hebt terwijl je op het toneel staat. Je bent op die momenten gewoon zichtbaar voor het publiek, dus ook op die momenten is het echt belangrijk dat je in je rol blijft. Doe dit wel zonder herrie te maken of de aandacht te trekken, want de focus ligt natuurlijk bij de andere spelers op dit moment. Speel je een verlegen personage, blijf je dan verlegen gedragen. Kijk naar de grond, wriemel wat met je handen en schuifel wat met je voet. Doe in ieder geval iets dat echt bij je personage past. Speel je een druk personage ga dan niet ineens stilletjes in een hoekje staan, maar blijf (zonder herrie te maken) druk zoals je op dat moment bent als persoon. Dit is in het begin misschien best wel lastig, maar het gaat steeds makkelijker. Uiteindelijk duurt de musical ± 40 minuten en die tijd moet je zien te overbruggen. Dat gaat zeker lukken!

kerstmusical de herberg zit vol

Tip 4: Wat als je het eng vindt om het publiek aan te kijken?

Wat als je het eng vindt om het publiek aan te kijken? Het publiek is wel speciaal naar jullie toegekomen om de musical te bekijken en ze vinden het prettig om erbij betrokken te worden, maar eng is het misschien wel. Toch kun je ook hier oefeningen doen om je vooruit te helpen. Wat je kunt doen is tijdens de repetities alvast veel de zaal in kijken. Daar zitten je klasgenoten/vriendjes (degenen die op dat moment niet op het podium hoeven te zijn) en dat is al minder eng omdat je die goed kent. Op deze manier raak je al een beetje gewend aan de ogen die op je zijn gericht.

Verder is het goed te bedenken dat toneelspel nooit een wedstrijd is. Anders dan bijvoorbeeld bij tennis of voetbal gaat het er helemaal niet om dat er wat te winnen valt, maar het publiek wil meegenomen worden in het verhaal op het podium. De ogen in de zaal zijn vooral razend nieuwsgierig naar wat er allemaal te zien is en wat er gaat komen. Jij kent de musical inmiddels door en door na al dat oefenen, maar onthoudt dat het publiek nog van niets weet! En een laatste tip voor als je het toch nog spannend vindt: Kijk strak over de hoofden van de mensen heen. Omdat ze op een afstandje zitten lijkt het voor hen net of je ze aankijkt, maar in werkelijkheid doe je dat dus niet. Deze truc wordt regelmatig gebruikt en kan ook jou helpen om je zenuwen helemaal weg te krijgen.

Tip 5: Zing de liedjes écht als groep

Zing de liedjes écht als groep. Als personage zeg je je tekst altijd los van anderen, maar bij liedjes is dat (op een enkele solo na) natuurlijk anders. Zingen doe je samen als groep en dit klinkt dan ook het beste als iedereen lekker meedoet. Ook als je denkt dat jij er helemaal niet goed in bent. Of als zingen iets is wat je normaal gesproken niet zo vaak doet is het belangrijk dat je wel meedoet, want een koor is de optelsom van alle losse stemmen bij elkaar. Je hoeft echt niet bang te zijn dat iedereen naar jou gaat luisteren of kijken, want de hele klas staat op het podium, dus de aandacht wordt over iedereen verdeeld. Ook bij zingen is het belangrijk dat je de zaal inkijkt om het publiek erbij te betrekken. Nogmaals, vind je dit spannend? Kijk dat strak over de hoofden heen.

Vind jij zingen helemaal te gek, dan kun je ervoor kiezen om een 2e stem erbij te zingen om het koorgeluid nog meer kleur te geven. Overleg dit wel altijd even met de regisseur (juf, meester, hulpouder). Wellicht kunnen zij je erbij helpen. En misschien zijn er nog wel meer spelers die een 2e stem met je mee willen zingen. Dat zou helemaal leuk zijn!

kerstmusical de moeite waard

Tip 6: Geniet met elkaar!

Geniet met elkaar! Ondanks dat er (lichte) spanning kan ontstaan vlak voor het optreden is een musical natuurlijk ook gewoon heel leuk om te doen. Er valt niets te winnen of te verliezen; het is geen wedstrijd. Het publiek zit vol verwachting in de zaal en is benieuwd wat ze allemaal te zien en te horen gaan krijgen. Gaaf toch! Vergeet niet dat jij de liedjes en teksten inmiddels goed kent, maar het publiek weet nog helemaal van niets. Samen met de cast mag jij dat verhaal gaan vertellen en de mensen meenemen in een spektakel van zang, dans en acteren. Een unieke gebeurtenis, dus geniet met elkaar, want voordat je het weet is alles alweer achter de rug.

6 tips voor een geweldige kerstmusical

Dit waren de 6 tips voor een geweldige kerstmusical. De lijst is bij lange na niet compleet, maar hiermee heb je echt een goede basis om de kerstmusical naar een hoger niveau te tillen en om er nog meer plezier aan te beleven.

Naast al deze tips hebben we een aantal jaar geleden ook tips opgenomen die in het bijzonder gaan over acteren en zingen. We hebben deze op YouTube in een afspeellijst staan zodat je ze achterelkaar kunt bekijken. De afspeellijsten vind je onderaan dit artikel.

Heel veel plezier gewenst met jouw kerstmusical. Geniet ervan!

Onze kerstmusicals zijn ook te vinden op Musical op school en Afscheidsmusicalportaal.