7 tips voor een geweldige afscheidsmusical voor groep 8

7 tips voor een geweldige afscheidsmusical voor groep 8

7 tips voor een geweldige afscheidsmusical voor groep 8. Sommige van deze tips voelen misschien een beetje aan als een open deur, maar toch willen we ze graag benoemen. Want juist een open deur wordt weleens vergeten, omdat deze zo voor de hand ligt. Daarnaast kunnen we natuurlijk ook stellen dat deze lijst nog niet compleet is, maar hiermee leggen we in ieder geval de basis om een aantal grote stappen te nemen op weg naar jouw optreden. Lees snel verder!

Tip 1: Zorg dat je de tekst kent

Zorg dat je je tekst kent. Dit is gelijk wel een tip die valt onder de noemer open deur. Toch is het vrij gemakkelijk om hier overheen te stappen. Het is natuurlijk helemaal niet erg als je tijdens de uitvoering door de zenuwen even een tekst vergeet. Dat overkomt de beste. Maar als je tijdens de repetitie je tekst niet kent, dan kun je er zéker vanuit gaan dat het ook op het moment suprême niet ineens tot je zal komen. Zorg dus dat je geen twijfel meer hebt over je tekst als je het podium opgaat.

De enige manier om dit voor elkaar te krijgen is studeren en oefenen met het script in de hand. Oefenen kan je alleen doen en met elkaar. Om dit oefenen nog wat leuker te maken hebben we voor al onze musicals een GRATIS app. Hierin start je als beginner en eindig je als expert. Benieuwd hoe de app werkt? Bekijk de video hieronder.

Tip 2: Stap echt in de huid van je personage

Stap echt in de huid van je personage. Maar hoe doe je dat dan? Dit gaat op verschillende manieren. Een handige manier is om ervoor te zorgen dat je verkleed bent en grime op je gezicht smeert. Door deze uiterlijke verandering is het ineens een stuk makkelijker om ook echt iemand anders te spelen en krijg je automatisch meer lef en durf om net dat éne stapje extra te zetten. Daarnaast is het goed én leuk om eens goed na te denken hoe jouw personage in het echt zou zijn. Is hij/zij nieuwsgierig, verlegen, bang, enthousiast, stil, luidruchtig, subtiel of misschien wel heel lomp?

Als je hierachter bent (of als je een keuze hebt gemaakt), dan wordt het ook makkelijker om je daarin te verplaatsen. Dit kan echt een enorme stap betekenen. Gek genoeg wordt hier niet altijd over nagedacht, maar door er bij stil te staan krijgt je personage ineens een persoonlijkheid!

Tip 3: Blijf in je rol

Blijf in je rol. Dit gaat met name over het moment dat je even niets te zeggen of te doen hebt op het toneel. Op die momenten is het van belang dat je toneel blijft spelen en echt je personage bent, want je bent voor het publiek natuurlijk nog gewoon zichtbaar. Doe dit wel zonder herrie te maken of aandacht te trekken, want de focus ligt natuurlijk bij andere spelers op dit moment. Maar speel je een nieuwsgierig personage, blijf dan nieuwsgierig om je heen kijken of til eens iets op of doe iets anders dat echt bij jouw personage past. Speel je een druk personage ga dan niet ineens stilletjes in een hoekje staan, maar blijf (zonder herrie te maken) druk zoals je op dat moment bent als persoon. In het begin is dit misschien best lastig, maar bedenk dat je voor een kleine tijd (tijdens de gehele uitvoering) gewoon even echt die andere persoon bent en blijf in die rol.

Tip 4: Wat nou als je het eng vindt om het publiek aan te kijken?

Wat nou als je het eng vindt om het publiek aan te kijken? Tja, ze zijn wel jouw publiek en ze vinden het prettig om betrokken te worden bij wat er op het podium gebeurt, maar eng is het misschien wel. Wat je zou kunnen doen is om dit alvast te proberen bij je klasgenoten tijdens het repeteren van de musical. Zorg dat de spelers die niet op het podium hoeven te zijn in de zaal zitten en kijk die aan. Dat is al minder eng, want je vriendjes en vriendinnetjes ken je al veel langer, en op die manier raak je een beetje gewend aan ogen die op jou gericht zijn.

Bedenk daarnaast dat toneelspel nooit een wedstrijd is. Anders dan bijvoorbeeld bij voetbal of volleybal gaat het er helemaal niet om dat er wat te winnen valt, maar de mensen willen meegenomen worden in het verhaal dat er verteld gaat worden. De ogen vanuit het publiek zijn dus vooral razend nieuwsgierig in wat ze allemaal te zien gaan krijgen. Jij weet dit door al het oefenen natuurlijk allang, maar vergeet niet dat het publiek nog helemaal niets weet! Een laatste tip voor als je het toch nog een beetje eng vindt: kijk net over de hoofden van je publiek heen. Omdat ze op afstand zitten lijkt het dan net of je ze aankijkt, maar in werkelijk doe je dat dus niet. Dat kan ook net even wat extra rust geven.

Tip 5: Werk met kleding en grime

Werk met kleding en grime. We noemden het hierboven al even, maar kleding en grime zijn, naast dat het geweldig leuk is, fantastische hulpmiddelen om het podium letterlijk aan te kleden en om in je rol te komen. Probeer het maar eens. Kleed je om en gebruik wat grime en je voelt je een totaal ander mens! En dat is natuurlijk precies wat er nodig is. Maar is grime dan niet heel lastig? Helemaal niet! Voor onze nieuwste musicals leveren we voor alle personages grimevoorbeelden mee die met eenvoudige materialen al voor een geweldig resultaat zorgen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n uitleg. Klik op de plaat om nog meer voorbeelden te bekijken.

Tip 6: Zing de liedjes echt als groep

Zing de liedjes echt als groep. Als je je personage speelt heb je tekst die je helemaal alleen zegt, maar bij het zingen van de liedjes is dat (op een enkele solo na) natuurlijk anders. Zingen doe je echt als groep en dit werkt dan ook het beste als iedereen lekker meedoet. Ook als zingen iets is wat je normaal niet doet of waarvan je denkt dat jij er niet goed in bent is het wel belangrijk dat je lekker meedoet, want een koor is de optelsom van alle losse stemmen bij elkaar. Wees niet bang dat iedereen naar jou gaat luisteren of kijken, want de hele klas staat op het podium, dus de aandacht ligt echt niet alleen bij jou. Bij zingen is het ook echt belangrijk dat je de zaal inkijkt om het publiek erbij te betrekken.

Nogmaals, vind je dit eng? Kijk dat nét over de hoofden heen. Van afstand lijkt het dan net of je de mensen aankijkt, maar in het echt ligt dat dus net iets anders. Vind je zingen nu helemaal te gek, dan zou je ook kunnen kiezen om een 2e stem te zingen om het koor nog meer kleur te geven. Bij onze nieuwste musicals leveren we altijd bij een aantal liedjes een 2e stem aan. Deze staat op de bladmuziek, maar op YouTube hebben we ook tutorials waarin ze stap voor stap worden aangeleerd. In onderstaande video zie je een voorbeeld hiervan.

Tip 7: Ga vooral genieten met elkaar!

Ga vooral genieten met elkaar! Ondanks de (lichte) spanning die kan ontstaan vlak voor het optreden is een musical vooral heel erg leuk om te doen. Het is geen wedstrijd, er valt niets te winnen of te verliezen! Het publiek zit in spanning wat ze allemaal te zien en te horen zullen gaan krijgen en ze kunnen niet wachten om dat te gaan bekijken. Gaaf toch! Vergeet niet dat wat voor jou allemaal al bekend is over het verhaal en de liedjes, dat het publiek nog helemaal niets daarvan weet. Samen met de klas mag jij dat verhaal gaan vertellen en de mensen meenemen in een spektakel van zang, dans en acteren. Echt een unieke gebeurtenis, dus ga vooral genieten met elkaar, want voordat je het weet is het weer voorbij!

7 tips voor een geweldige afscheidsmusical voor groep 8

Dit waren de 7 tips voor een geweldige afscheidsmusical voor groep 8. Is de lijst compleet? Bij lange na niet, maar hiermee heb je echt een mooie basis om de musical naar een hoger niveau te tillen en om er nog meer plezier aan te beleven.

Naast al deze tips hebben we een aantal jaar geleden (2018) ook tips opgenomen die specifiek gaan over acteren en zingen. We hebben deze op YouTube in een afspeellijst staan zodat je deze achterelkaar kunt bekijken. De afspeellijsten vind je onderaan dit artikel.

Heel veel plezier gewenst met jouw afscheidsmusical. Geniet ervan!

Onze musicals zijn ook te vinden op Musical op school en Afscheidsmusicalportaal.