Wie zijn wij? De makers vertellen...

Tekstschrijver Gert en componist Hans vertellen je graag over hun passie en drive voor het maken van musicals. 

Hans van Wingerden, componist

wie zijn wij hans

‘Als professioneel muzikant ben ik fulltime met muziek bezig. Dag in dag uit mag ik me vol passie storten in verschillende projecten als trompettist en componist. Ongeveer vijftien jaar geleden kwam daar een extra dimensie bij.

Er werd een reünie georganiseerd van mijn oude basisschool en daar werden natuurlijk de nodige herinneringen uitgewisseld. Uiteraard kwam toen ook de afscheidsmusical ter spraken en het heeft me daarna niet meer losgelaten.’

‘Wat een feest en wat een leuke tijd!’

‘Ik kan me nog levendig herinneren dat het een hele bijzondere periode was. Ineens gingen de leerboeken aan de kant en mochten we creatief op een podium aan de slag. Wat een feest en wat een leuke tijd! De klas werd er nog hechter van en een emotioneel afscheid was dan ook het gevolg.

Tegelijk weet ik ook nog dat ik de liedjes (ik was toen al geïnteresseerd in muziek) niet direct heel bijzonder vond. En wat schetste mijn verbazing toen ik na mijn reünie ging zoeken? Eigenlijk vond ik de liedjes van de musicals van dat moment nog steeds niet heel spetterend en ook kwalitatief niet overtuigend.’

‘Kinderen luisteren veel muziek en zijn kritisch.’

‘Dit was voor mij direct de trigger om er mee aan de slag te gaan en die gedrevenheid is tot op de dag van vandaag het uitgangspunt voor mijn inbreng bij Spotlight. Kinderen luisteren tegenwoordig veel naar muziek en zijn kritisch. Om aan te sluiten bij hun belevingswereld werk ik jaar op jaar aan een musical met hippe hedendaagse muziek in afwisselende stijlen met een kwaliteit van hoog niveau.

Hiervoor trek ik alles uit de kast met als doel de kinderen te laten stralen tijdens hun afscheid van groep 8. Dát is en blijft mijn drive. Het is de reden waarom ik elke dag met heel veel plezier aan de nieuwste musical blijf werken.’

Hans van Wingerden is trompettist, arrangeur en componist. Hij is afgestudeerd (Master) aan de Messiaen Academie in Zwolle. Dit is onderdeel van ArtEZ. Meer informatie over Hans kun je vinden op zijn website.

Gert van den Brink, tekstschrijver

wie zijn wij Gert

‘Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: tot mijn spijt heb ik zelf nooit in een afscheidsmusical mogen spelen. Op mijn basisschool was de musical toen nog niet traditie. Gelukkig ben ik na veel omwegen op de opleiding voor theaterdocent terechtgekomen. Daar deed ik voor het eerst wat mijn hart me ingaf!’

‘Ik schrijf elk jaar die éne musical.’

‘Achteraf gezien had ik graag zelf op jonge leeftijd in een afscheidsmusical willen spelen, zodat ik eerder had ontdekt waar mijn passie ligt. Dat ik nu musicals schrijf is in zekere zin dus een revanche: ik schrijf elk jaar opnieuw die ene afscheidsmusical waar ik zelf graag als kind in had gespeeld.

Rond de oprichting van Spotlight (zo’n vijftien jaar geleden) zijn mijn collega Hans en ik bij veel bestaande afscheidsmusicals gaan kijken. Wat mij opviel bij de musicals die we hebben gezien is dat de verhaallijn telkens degelijk in elkaar zat, maar dat te vaak de lach ontbrak. Tijdens zo’n avond werd er dan twee keer gelachen. Eén keer omdat er een goede grap in zat en één keer omdat iemand per ongeluk zijn baard verloor. Op een hele avond is dat gewoon te weinig.’

‘Het gaat om de interactie die dan ontstaat.’

‘Vanaf dag één is humor daarom een belangrijk uitgangspunt van de musicals die ik voor Spotlight schrijf. De musicals bevatten een breed scala aan grappen en humoristische situaties zodat er voor iedereen wat te lachen valt; voor de ouders, broertjes en zusjes én voor de opa’s en oma’s.

Een grap zorgt onherroepelijk voor positieve reacties uit het publiek. De interactie die dan ontstaat zorgt ervoor dat je de kinderen op het podium ziet groeien. Het is deze positieve theaterervaring die ik ieder kind zo enorm gun.

Inmiddels voert mijn oude basisschool de afscheidsmusical van Spotlight jaarlijks uit. Zonder dat ik daar zelf de aanzet toe heb gegeven. Dat vult me toch wel met gepaste trots. En nu? Nu ben ik alweer druk bezig om opnieuw die éne musical te schrijven waar ik als kind zo graag in had gestraald.’

Theatermaker Gert van den Brink is freelance toneelschrijver, songwriter, theaterdocent, acteur en regisseur. Hij is afgestudeerd aan de ArtEZ Academie voor Theater in Zwolle. Meer informatie over Gert kun je vinden op zijn website.

Onderdeel van stichting SMOE

Spotlight Musical Productions is een productiehuis van basisschoolmusicals en is onderdeel van de Stichting Musicals voor Onderwijs en Educatie (SMOE). Deze stichting heeft tot doel om de kwaliteit van musicals binnen het onderwijs en educatieve instellingen tot een hoger niveau te brengen.